Allergenen werkwijze

naamloos

Vanaf 13 december 2014 zijn bedrijven en instellingen wettelijk verplicht informatie te geven aan gasten of er allergenen in het eten zijn verwerkt.
Ieder bedrijf dat eet- en drinkwaren bereidt en verkoopt, is verplicht om deze allergeneninformatie beschikbaar te hebben.

Dit betekent dat we allergeneninformatie over de Open Maaltijd moeten kunnen geven, maar óók over de Aanloophuis uren (denk aan koek en koffiemelk).

Waarom deze Allergenenwet?

Gasten met een voedselallergie- of intolerantie hebben recht op informatie over de mogelijkheid dat ingrediënten in hun eten allergenen kunnen bevatten. Op het plaatje hierboven zie je deze allergenen.

Wat is onze verplichting?

We zijn wettelijk verplicht informatie over allergenen aan gasten te kunnen geven, wanneer zij aangeven een voedselallergie of -intolerantie te hebben. Dit kan mondeling, digitaal of schriftelijk.

Zijn we nu verantwoordelijk voor wat de gast eet of drinkt?

Nee, dit zijn we niet, omdat we op de website en in het aanloophuis zichtbaar kenbaar maken dat al onze consumpties allergenen of sporen hiervan kunnen bevatten en men hierover vragen kan stellen.

Moeten we nu allergeenvrij gaan koken of allergeenvrije consumpties als alternatief aanbieden?

Nee, we hebben kenbaar gemaakt dat al onze consumpties allergenen of sporen hiervan kunnen bevatten. De gast beslist zelf of hij wel of niet iets neemt.

Moet ik bij vragen een advies geven?

Nee, je geeft géén advies. De gast beslist zelf. Je geeft alleen informatie.

Waar vind ik informatie over allergenen in het aanloophuis?

Op kantoor in de kast naast de deur staat een blauwe map met in het rood “studiegids” erop met allerhande informatie. Hierin kun je bij vragen dingen opzoeken. 

Wat houdt dit in de praktijk in?

Voor de Open Maaltijd

De koks zullen te maken krijgen met een drietal formulieren die ingevuld moeten worden. Deze zijn erg simpel in gebruik en het invullen zal maar enkele minuten duren. Je hoeft namelijk alleen het gerecht te noteren en allergenen aan te kruisen. Het hangt namelijk van je ingrediënten af, of er allergenen in zitten. We willen dat de koks dit zelf leren, om hun betrokkenheid bij het hele proces te vergroten.
Onthoud; je kookt gewoon zoals je gewend bent, hier komt géén verandering in!

Voor het Aanloophuis

Op de logboekformulieren komt een zin te staan die vermeldt dat alle consumpties allergenen of sporen van allergenen kunnen bevatten. Dit kan, omdat we altijd dezelfde soort consumpties aanbieden die allergenen bevatten (koffiemelk, koek, chips) dus qua allergenen het ‘altijd prijs’ is. 

 

 

Wanneer er geen algemeen coördinator aanwezig is en je niet wijs wordt uit de map op kantoor, maar er komen vragen over allergenen , BEL hen dan. Zij kunnen direct antwoord geven.

We verwachten niet dat we veel vragen gaan krijgen, maar we zijn wel wettelijk verplicht informatie te kunnen verstrekken.

TERUG NAAR OVERZICHT